ECHA's restriction dossiers prepared according to Article 69(2)

După ce a trecut data expirării pentru o substanță inclusă pe lista de autorizare (anexa XIV), articolul 69 alineatul (2) din Regulamentul REACH prevede ca ECHA să analizeze dacă utilizarea substanței în articole este controlată în mod adecvat și în caz contrar,, să întocmească un dosar care să respecte cerințele unui dosar pentru restricționare în conformitate cu anexa XV.

După data-limită de introducere a cererii pentru substanța menționată în lista de autorizare, ECHA va colecta informații privind toate utilizările substanței în articole din diferite surse și ulterior va examina utilizările respective pentru a depista riscurile potențiale. În cazul în care există un risc potențial pentru cel puțin una dintre utilizări, pregătirea unui dosar de restricționare în conformitate cu anexa XV va fi inițiată, cel târziu, după data expirării relevantă.

Prezentare generală a procesului prevăzut la articolul 69 alineatul (2):

Prezentare generală a procesului prevăzut la articolul 69 alineatul (2):

În cazul în care ECHA stabilește că nu trebuie elaborată nicio propunere de restricționare pentru o substanță inclusă în anexa XIV, se va furniza o scurtă justificare în formatul prevăzut în anexa XV, care va fi publicată pe site-ul ECHA.


Figura 1: Procesul prevăzut la articolul 69 alineatul (2).

Procesul pentru luarea în considerare a unei restricționări și pentru elaborarea acesteia este structurat, fiind prezentat în figura 1 și în etapele 1-5 de mai jos:

  1. Pentru fiecare substanță SVHC inclusă pe lista de autorizare, ECHA va evalua mai întâi dacă substanța SVHC este prezentă sau nu în articole. Dacă substanța SVHC nu este prezentă sau este puțin probabil să fie prezentă în articole, atunci aceasta va fi documentată și va face obiectul unei solicitări specifice de dovezi, iar raportul rezultat va fi publicat pe site-ul ECHA.
  2. Pentru substanțele SVHC care trec prin etapa 1, ECHA va identifica o listă inițială a utilizărilor acestora pe baza:
    1. informațiilor privind utilizările identificate prin înregistrări;
    2. substanțelor SVHC cuprinse în notificările privind articolele [articolul 7 alineatul (2) din Regulamentul REACH];
    3. notificărilor din cadrul sistemului de alertă RAPEX;
    4. informațiilor privind aplicarea furnizate de statele membre și
    5. cererilor de autorizare legate de încorporarea substanțelor SVHC în articole.
  3. ECHA va utiliza ulterior o solicitare suplimentară de dovezi pentru a identifica orice utilizări care nu au fost deja identificate de agenție. Substanțele SVHC confirmate ca fiind prezente în articole vor trece în etapa următoare. Substanțele SVHC care nu sunt prezente în articole nu vor mai fi luate în considerare. Acestea vor fi documentate în formatul prezentat în anexa XV.
  4. Pe baza informațiilor privind pericolele cuprinse în documentația relevantă privind substanța SVHC (pentru identificarea ca substanță SVHC), a oricărui aviz relevant din partea Comitetului pentru evaluarea riscurilor (CER) al ECHA și a informațiilor privind utilizările colectate, ECHA va efectua o analiză a riscurilor pentru a stabili dacă există un risc care rezultă din utilizarea substanței SVHC în articolul relevant.
  5. În cazul în care există un risc identificat care rezultă din utilizarea într-un articol, ECHA va întocmi un dosar de restricționare în conformitate cu anexa XV pentru substanță, după trecerea datei expirării. Dosarul poate include derogări necesare pentru utilizările în care riscurile s-au dovedit a fi controlate în mod adecvat sau în care există o justificare socio-economică.

Ulterior, dosarul va face obiectul procedurii obișnuite de avizare (procedurile de la articolele 69-73) din cadrul CER și CASE, iar avizele finale vor fi transmise Comisiei pentru luarea deciziei.

Astfel cum s-a menționat mai sus, procesul ECHA de punere în aplicare a articolului 69 alineatul (2) din Regulamentul REACH va depinde, de asemenea, de evoluția oricărei cereri relevante de autorizare pentru substanța respectivă. Este necesară luarea în considerare a oricărei decizii relevante legate de acordarea sau neacordarea unei autorizații pentru o utilizare motivată de aspectele legate de durata de viață utilă a articolului.

După trecerea datei expirării pentru o substanță SVHC inclusă în lista de autorizare, există o serie de posibilități în ceea ce privește acordarea sau refuzarea autorizațiilor pentru încorporarea unei substanțe într-un articol. Există posibilitatea să se fi acordat una sau mai multe autorizații, cu o dată relevantă de revizuire, sau să se fi refuzat una sau mai multe autorizații, eventual ca urmare a considerentelor legate de utilizarea substanței SVHC într-un articol pe durata de viață utilă a articolului. În plus, este posibil să nu fi existat cereri de autorizare a încorporării substanțelor într-un articol.